„Adevărul“ vă arată cum s-au răzbunat românii de etnie maghiară pe ofiţerii de Miliţie şi de Securitate. În acest episod urmărim evenimentele din Odorheiu Secuiesc, unde doi oameni au fost omorâţi, iar alţi trei au fost răniţi grav.
„Adevărul" continuă radiografia momentelor cruciale derulate în decembrie 1989 în judeţele Harghita şi Covasna, unde în zilele Revoluţiei şase cadre din Miliţie şi Securitate au fost ucise cu sălbăticie de populaţia de etnie maghiară din regiune. Vă prezentăm astăzi evenimentele din Odorheiu Secuiesc, al doilea oraş ca mărime din judeţul Harghita, unde doi oameni au fost omorâţi, iar alţi trei au fost răniţi grav.
Odorheiu Secuiesc avea în 1989 aproximativ 40.000 de locuitori, din care circa 95% erau de etnie maghiară, situaţia fiind aproape similară şi astăzi. Odată cu prăbuşirea regimului Ceauşescu, în ziua de 22 decembrie 1989, localnicii au ieşit în stradă şi şi-au îndreptat furia generată de frustrările acumulate în anii de dictatură asupra organelor de Miliţie şi Securitate. La această nebunie au contribuit din plin Televiziunea Română şi Radioul, care au transmis mesajele instigatoare ale unor Teodor Brateş, Cico Dumitrescu, George Marinescu, Silviu Brucan şi, cu voia dumneavoastră, ultimul pe listă, Ion Iliescu.
„Prima dată s-a auzit că au ieşit muncitorii în oraş. Apoi au trecut din zona industrială pe lângă Poliţie, ne-au arătat pumnul şi s-au dus la Primărie. Am văzut la televizor că a fugit Ceauşescu, am zis că e bine, că se linişteşte treaba. Toată lumea voia să scape de tensiunea respectivă. La Primărie au spart nişte chioşcuri şi au luat băutură, mulţi dintre ei erau dintre cei certaţi cu legea. S-au pus pe băut şi apoi au venit la postul de Miliţie. Am ieşit afară să-i potolim, dar n-aveai cu cine să discuţi. Erau câteva sute, poate chiar mii. Au spart gazeta de la stradă şi aruncau cu cioburi