Din 64.350 de cărţi de muncă ale angajaţilor din Maramureş mai trebuie predate către angajatori aproape un sfert. Pentru că legea nu prevede sancţionarea angajatorilor dacă nu iau de la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM), ei nu se grăbesc să le ridice.
Angajatorii din Maramureş mai au termen până la 30 iunie să ridice de la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) carnetele de muncă. „Predarea carnetelor de muncă a început în luna februarie, dar angajatorii nu se înghesuie să le ridice. Din 64.350 de cărţi de muncă mai au mai rămas la noi 14.790, aproximativ 23%“, a precizat Mircea Onea, purtătorul de cuvânt al ITM Maramureş.
Legea nu prevede pedepse
Inspectorii de muncă spun că angajatorii dau dovadă de indolenţă şi neglijenţă tocmai pentru că legea nu îi obligă să ridice carnetele de muncă de la Inspectoratul Teritorial de Muncă. „Este indolenţă sau nepăsare. Unii speră că se va schimba legea şi nu vor mai trebui să le recupereze, alţii pur şi simplu ignoră acest aspect. Pentru că legea nu-i pedepseşte dacă nu le ridică, angajatorii nu vin după ele“, a adăugat Onea. „Probabil după ce va expira termenul de 30 iunie va apărea o iniţiativă legislativă punitivă. Deocamdată, aşa ceva nu există“, a subliniat Onea. Acesta a mai spus faptul că orice angajat din judeţ îşi poate ridica în nume personal carnetul de muncă.
„Vor avea nevoie de ele“
Potrivit legislaţiei în vigoare, carnetele de muncă probează vechimea în muncă la depunerea cererii şi a dosarului de pensionare. „Carnetele de muncă fac această dovadă, dar ele au fost scanate la Casa Judeţeană de Pensii Maramureş“, a subliniat Mircea Onea. „Angajaţii vor avea nevoie de ele pentru a proba vechimea în specialitate. Foarte multe dintre firme s-au desfinţat între timp şi angajaţii nu au cum să probeze cât au lucrat într-un domeniu. În carnet este trecut actul de studii şi încadrar