După 22 de ani de carieră militară, ofiţerul în rezervă s-a întors la marea sa dragoste, istoria. Lucrează la o monografie militară a judeţului.
Sergiu Neculai Balanovici avea 14 ani când a îmbrăcat uniforma militară şi nu a mai renunţat la ea timp de 22 de ani. „Şi acum am uniforma acasă şi o îmbrac cu plăcere la ocazii speciale“, mărturiseşte militarul trecut în rezervă în urmă cu patru ani. Vorbeşte rar despre primii ani de instrucţie. „Au fost şi momente plăcute, dar şi ani grei, însă nu am dorit o clipă să renunţ“, spune locotenent colonelul în rezervă. Şef de secţie la muzeu Şi aşa a fost. După terminarea Liceului Militar de la Câmpulung Moldovenesc, Sergiu Neculai Balanovici s-a înscris la Şcoala de Ofiţeri Activi de Transmisiuni din Sibiu şi, după absolvire, a intrat în armată. Ascensiunea nu a fost deloc uşoară, dar în cei 22 de ani de muncă a parcurs toate etapele ierarhiei militare de la simplu locotenent la locotenent colonel, grad cu care a şi fost trecut în rezervă. „În ultimii ani de activitate, ofiţerul a fost şeful unei structuri specializate în promovarea profesiei militare şi selectarea candidaţilor pentru cariera militară. Sute de tineri, fete şi băieţi, au trecut prin mâinile sale de-a lungul anilor. „Sunt bucuros că acest judeţ a dat Armatei tineri bine pregătiţi şi devotaţi“, a spus Balanovici, care recunoaşte că pasiunea pentru istorie l-a determinat să-şi slujească ţara. „Nu poţi merge spre viitor dacă nu îi cunoşti şi înţelegi istoria“, este de părere ofiţerul în rezervă care este doctor în istorie şi şi-a dedicat cea mai mare parte a timpul studierii marilor evenimente din trecut.
În ultimii ani a elaborat lucrări ştiinţifice pe teme de istorie militară modernă şi contemporană apreciate în mediile de specialitate. Prima lucrare, „Operaţiuni 1111-evacuarea din Moldova 1944“, a fost publicată în anul 2004. A urmat „O istorie a str