Atunci cand, in 2007, am aderat cu entuziasm laUniunea Europeana, speram cu totii sa ajungem in cativa ani la nivelul de trai dinOccident. Patru ani mai tarziu, constatam ca dimpotriva, in loc sa prosperam,ne adancim in saracie. Vezi cand cred expertii ca vom trai, cu adevarat, lastandardul din Franta, Angliasau Germania.
Potrivit ultimului raportal Oficiului European de Statistica, dat marti publicitatii, produsul intern brut (PIB) pe cap de locuitor, raportat la paritatea puterii de cumparare (indicatorulcare indica nivelul de prosperitate al unei tari), a scazut anul trecut inRomania la 45% din media Uniunii Europene (UE), de la 46% in 2009 si 47% in2008.
Cu alte cuvinte, in loc sa prosperam, ne-am adancitin saracie. Suntem pe penultimul loc in UE, inaintea Bulgariei, la acestcapitol. Vecinii de la sud de Dunare au ajuns la un nivel de 43%, in conditiilein care la ei, anul trecut, PIB/capita a stagnat in 2009.
Toate celelalte tari din regiune o duc mai bine, dinpunct de vedere al prosperitatii. Letonii au 52%, lituanienii 58%, polonezii 62%, ungurii 64%, estonienii 65%, slovacii 74% si cehii 80%. In topul clasamentului celor mai bogati europeni,potrivit datelor Eurostat, se afla locuitorii din Luxembourg, unde PIB/capita a reprezentat 283% din media UE, urmat de olandezi (134%), danezi, irlandezisi austreci (125%). Pe ansamblul Zonei Euro, PIB-ul pe cap de locuitor s-aaflat, anul trecut, la 108% din media UE.
Vom ajunge la standardele UE in 40-50 ani
Analistiistraini cred ca vom ramane cei mai saraci europeni, cel putin 15 ani de acumincolo. Potrivit studiului "Europa va functiona - cu conditia unor reformestructurale si bancare", dat publicitatii de Nomura si Llewellyn Consulting, analistiiestimeaza ca pana in 2025 vom fi depasiti de bulgari, sarbi dar si belorusi sikazahi, urmand sa avem cel mai mic PIB-ul