Absolvenţii de a VIII-a au dat proba la română, iar profesorii spun că poate promova orice elev a fost atent la ore. La Testarea Naţională au fost înscrişi peste 9.000 de elevi în tot judeţul, însă 118 au renunţat să se prezinte la evaluare. Inspectorii şcolari au declarat că nu s-a înregistrat niciun caz de fraudare a probei.
Examenul la limba şi literatura română a început la ora 9.00. Elevii au avut de rezolvat două subiecte timp de două ore. Profesorii susţin că faţă de anii trecuţi, temele au fost mai uşoare şi că orice elev ar fi putut scrie pentru a lua o notă de trecere.
Imaginaţia aduce o notă mai mare
„Subiectele au fost simple, medii şi sub-medii. Puteau fi rezolvate de oricine. Cred că vor fi doar cazuri excepţionale cele în care elevii nu vor lua notă de trecere“, crede Maria Strugari, profesoară de limba română la Liceul cu Program Sportiv din Suceava.
La primul subiect, elevii au avut de comentat şi de răspuns la cinci întrebări referitoare la tema basmului. A doua cerinţă a fost puţin mai dificilă. Elevilor li s-a cerut să analizeze un text şi să redacteze o compunere în care să fie descris un tablou din natură. Diferenţierea la notare se va face pe baza celui de-al doilea subiect, cel de argumentare şi compoziţie, unde imaginaţia, vocabularul şi talentul la scriere vor avea un rol decisiv în obţinerea unui punctaj cât mai mare.
„Subiectele au avut grad mediu de dificultate. Ultimul va fi cel care va pune în valoare imaginaţia şi creativitatea elevilor şi care va face departajarea valorică a candidaţilor“, a declarat Dorina Avrămii, profesoară de limba şi literatura română.
„A fost mai uşor decât la simulare“
Elevii au recunoscut şi ei că subiectele au fost uşoare şi sunt convinşi că vor obţine note mari.
„A fost mai uşor decât la simulare, nu mă aşteptam. Mi-a plăcut foarte mult al doilea subiect, unde a