Numai 2213 sălăjeni şi-au încheiat poliţe de asigurare obligatorie pentru locuinţă, cu toate că au la dispoziţie mai puţin de o lună până când vor fi obligaţi s-o facă. Din 15 iulie, autorităţile locale vor fi în măsură să aplice sancţiuni celor care nu au încheiat asigurări, însă nu prea vor s-o facă. Amenda este situată între 100 şi 500 de lei.
Sălajul se află printre ultimele judeţe din ţară în ceea ce priveşte numărul de asigurări obligatorii pentru locuinţe realizate până acum, cu toate că nici la nivel naţional, lumea nu se grăbeşte să le încheie. Potrivit reprezentanţilor PAID (Pool-ului pentru Asigurări Împotriva Dezastrelor) România, numai 2.213 sălăjeni au încheiat asemenea poliţe, reprezentând un procent de 0,4 la sută din totalul de 6,35 la sută încheiat la nivel naţional.
Potrivit Legii 260 din 2008, după 15 iulie, autorităţile locale vor fi în măsură să constate ca fiind contravenţie lipsa asigurării şi să aplice sancţiuni. Sancţiunile constau în amenzi situate între 100 şi 500 de lei.
Sălajul nu se află într-o zonă de dezastre
Sălăjenii nu sunt însă îngrijoraţi, mai ales având în vedere faptul că Sălajul nu se găseşte într-o zonă a dezastrelor naturale. De aceea, li se pare inutil şi abuziv să încheie o asigurare obligatorie pentru locuinţă. „Asigurarea aceasta nu asigură protecţie decât pentru cutremur, alunecări de teren şi inundaţii. De când mă ştiu, în zona noastră nu s-a întâmplat aşa ceva, în afară de inundaţii. Eu cred că, dacă tot este obligatorie, ar fi trebuit să conţină altceva: exploziile de gaze, incendiile şi inundaţiile provocate de vecini, deoarece astea se întâmplă şi s-au mai întâmplat”, spune Mariana Pop, din Zalău.
Ionel Albu din Zalău nu vede nici el cu ochi buni obligativitatea asigurărilor. „Au mai inventat ceva ca să ne scoată banii din buzunar. Ei spun că este ca şi pentru maşină, însă cu