Alianţa Confederaţiilor Patronale din România (ACPR) propune acordarea de tichete de masă şi bugetarilor şi creşterea valorii acestuia de 9 la 12 lei, precum şi scăderea TVA la 5% la produsele agricole, pentru a evita o criză alimentară care s-ar putea declanşa în următorii doi ani, relatează Mediafax.
"Criza alimentară a început deja la nivel global, în condiţiile în care a fost suficient doar un an prost de producţie de grâu în China, pentru ca preţul să crească cu 91%. În acelaşi timp, preţul porumbului s-a majorat cu 57%, iar la zahăr şi soia cu 33%. Vom avea o criză alimentară în România pentru că importăm 70% din alimentele consumate, avem 3,5 milioane de hectare de teren agricol nelucrat, subvenţiile din domeniu aproape au dispărut şi nu avem o strategie comună de dezvoltare a agriculturii", a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, Dan Matei Agathon, vicepreşedintele ACPR.
În opinia sa, declaraţiile ministrului agriculturii, Valeriu Tabără, potrivit cărora România are potenţialul să hrănească 100 de milioane de oameni, sunt degeaba dacă nu se adoptă politici pentru susţinerea sectorului agricol.
"ACPR a prezentat acum un an o propunere care dacă ar fi adoptată putem spune că putem face faţă unei crize alimentare: reducerea TVA de la 24% la 5% în agricultură, nu în supermarketuri, ci la lapte, carne, grâu, porumb şi pentru întreg lanţul de producţie, pentru ca românii să găsească produse mai ieftine la magazine", a spus Agathon.
Potrivit reprezentantului patronatelor, doar reducerea TVA la grâu ar aduce la buget două miliarde de euro pe an, având în vedere că doar 20% din producţie este fiscalizată, iar restul de 80% "se plimbă" pe vapoare şi se întoarce în ţară cu preţuri supraevaluate.
A doua propunere a ACPR vizează sistemul tichetelor de masă, respectiv creşterea valorii acestuia cu majorarea TVA şi cu inflaţia, respectiv