După ce li se termină indemnizaţia de şomaj şi nu-şi găsesc un loc de muncă, oamenii rămân ai nimănui. Şomerii fantomă nu figurează în nicio statistică şi nu beneficiază de niciun ajutor. Disperaţi să-şi găsească un loc de muncă, aceştia apelează chiar şi la primăriile de care aparţin pentru a obţine un ban din munca în folosul comunităţii.
La ora actuală, în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Argeş figurează, în total, 13 667 de şomeri, în scădere cu 5740 de persoane faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Dacă ar fi să ne luăm după această statistică, ne-am putea bucura că piaţa muncii din Argeş se revigorează, însă există şi o altă faţă a medaliei.
Respectiv, nu toţi cei care au ieşit din şomaj s-au angajat, ci, din contră, rămân ai nimănui, fără niciun venit şi din ce în ce mai deprimaţi că niciun angajator nu pare să-i accepte după această pauză.
Vin să întărească acest fapt şi statisticile referitoare la salariaţii din judeţ.
Dacă în luna mai 2010 erau înregistraţi 131 356 salariaţi, la această oră au un loc de muncă puţin peste 127 000.
Aşadar, a scăzut numărul şomerilor, dar a scăzut şi cel al angajaţilor, ceea ce înseamnă că nu toţi cei care au ieşit din şomaj s-au şi angajat.
929 de şomeri fără şomaj în luna mai
La nivelul Argeşului, 929 de persoane nu au mai înnoit, în luna mai, cererea către AJOFM, prin care să beneficieze de drepturile unor şomeri neindemnizaţi, asta după ce, în luna aprilie, alţi 982 au făcut acelaşi lucru.
„Din moment ce nu mai înnoiesc contractul cu noi ca să rămână ca şomeri neindemnizaţi, nu mai putem face nimic pentru ei. La bursa locurilor de muncă pe care am organizat-o la sfârşitul lunii mai au venit câteva sute de persoane din această categorie şi ne-am bucurat că se interesează, îşi caută totuşi de lucru”, ne-a spus Iulian Nicolae, directo