Diminuarea efectelor crizei alimentare ar putea fi realizată prin acordarea tichetelor de masă ca măsură compensatorie pentru pierderea locurilor de muncă şi prin reducerea TVA-ului la 5% la producţia agricolă, potrivit vicepreşedintelui Alianţei Confederaţiilor Patronale din România, Dan Matei Agathon.
„România se confruntă cu o creştere alarmantă a preţurilor la alimente din cauza distrugerii agriculturii naţionale şi a importurilor masive, pentru că în felul acesta am devenit dependenţi de creşterea preţurilor la nivel mondial. Scumpirea continuă a alimentelor în 2010, mai ales după creşterea TVA de la 19% la 24%, a generat creşterea decalajului dintre nivelul salariului minim şi necesarul pentru asigurarea hranei zilnice a populaţiei.
Alte state iau deja măsuri pentru a preîntâmpina criza mondială a alimentelor. În SUA peste 44 de milioane de cetăţeni au primit tichete de masă ca măsură compensatorie pentru pierderea joburilor sau diminuarea veniturilor. În România există deja un sistem al tichetelor de masă care nu se bazează pe bugetul de stat, ci sunt tichetele de masă oferite angajaţilor din mediul privat, un sistem insuficient dezvoltat faţă de nevoia reală.
Sistemul tichetelor de masă funcţionează la nivel mondial de peste şase decenii şi în peste 40 de ţări de pe toate continentele, cum ar fi Austria, Finlanda, Belgia, Germania, Franţa, Anglia, Elveţia,Ungaria, Cehia, Suedia, Slovacia, Spania”, spune Agathon.
Valoarea actuală a tichetului, de 9 lei un tichet/ persoana/zi - este insuficientă, motiv pentru care propunem creşterea acestuia la suma de 12 lei pe tichet pentru a acoperi măcar rata inflaţiei şi creşterea TVA.
Fără o dezvoltare a sistemului tichetelor de masă şi o creştere a valorii nominale a acestora, românii vor avea probleme în a-şi asigura coşul zilnic, şi nu doar pentru persoanele adulte, ci şi pentru copii