La Moscova s-au reunit marţi, 21 iunie, reprezentanţii Chişinăului, Tiraspolului, Rusiei, Ucrainei, OSCE, SUA şi UE, pentru a discuta despre o posibilă reluare a negocierilor oficiale în problema transnistreană. Oficialităţile moldovene s-au arătat optimiste în legătură cu această întrevedere şi şi-au exprimat speranţa că ea va aduce un suflu nou în procesul de reglementare a conflictului dintre Chişinău şi Tiraspol.
Corespondentul RFI la Chişinău, Corneliu Rusnac
Ministrul de Externe al Republiciii Moldova, Iurie Leancă, a declarat că formatul 5+2, în cadrul căruia au loc negocierile pe tema crizei din Transnistria nu are în prezent alternativă.
Potrivit lui Iurie Leancă, posibilităţile pe care le oferă acest format, în special ceea ce el a numit "dimensiunea externă a formatului" trebuie exploatate la maxim.
Atunci când vorbeşte de dimensiunea externă a formatului, oficialul de la Chişinău pare să aibă în vedere presiunile pe care le-ar putea exercita UE, SUA, Rusia, dar şi Ucraina asupra Transnistriei. Presiuni din toate părţile în dosarul transnistrean
UE de exemplu ar putea recurge la presiuni de ordin economic, întrucât majoritatea companiilor mari din Transnistria fac comerţ cu ţările europene.
Rusia, la rândul ei, dispune de o influenţă majoră asupra Tiraspolului, având trupe şi importante depozite de muniţii în regiune şi donând anual sume importante pentru susţinerea bugetului transnistrean.
Oricare va fi însă rezultatul discuţiilor de la Moscova, majoritatea analiştilor înclină să creadă că în prezent nu este posibilă o rezolvare rapidă a problemei transnistrene şi că soluţionarea acesteia ar putea dura, în cel mai bun caz, câţiva ani. Negocieri întrerupte din 2006 în dosarul transnistrean
Negocierile în problema transnistreană au fost întrerupte încă din 2006. Ele se desfăşoară în a