Decizia de ieri a Comisiei Europene de a sista plățile destinate României în cadrul Programului Operațional Regional, axa 2, este comentată, pentru Capital, de către reprezentanții companiilor de consultanță pentru proiecte cu finanțare europeană.
Laurențiu Dinu, country manager, Accreo România: "Erorile sunt sistemice sau sunt cazuri izolate?"
Principala problemă o reprezintă segmentul de implementare a contractelor finanțate prin intermediul POR, Axa 2- Îmbunătăţirea infrastructurii regionale şi locale de transport.
Prin intermediul acestui instrument finanțăm construirea de drumuri de importanță locală și regională, principalii responsabili pentru implementarea corectă a contractelor fiind beneficiarii, în aceste cazuri autoritățile publice locale.
Problemele identificate de auditorii Comisiei Europene vizează modalitatea de desfășurare a procedurilor de achiziții publice, problemele vizând printre altele perioada insuficientă de publicare a anunțurilor de participare, timpul insuficient pentru pregătirea ofertelor etc.
Marea întrebare care se pune în acest moment este, în primul rând, dacă aceste erori sunt sistematice sau dacă reprezintă doar cazuri izolate. În ipoteza în care erorile sunt sistematice vom avea o problema esențială pentru ca va fi necesară suspendarea plăților pentru întregul domeniu în care eroarea a fost constatată, până la remedierea acesteia.
Aceasta este prin urmare ipoteza care trebuie testată în continuare de Comisia Europeană și există o posibilitate reală ca această problemă să nu fie una izolată.
Într-o astfel de eventualitate, va trebuie să gândim o soluție structurală care să rezolve această problemă. Prin urmare va trebui considerat foarte serios rolul instituțiilor care gestionează sistemul achizițiilor publice în România și relația lor cu Autorități