Verdict al Curţii Supreme americane în acţiunea colectivă înaintată de angajatele concernului Wal-Mart, într-un caz de presupusă discriminare pe criterii sexuale. Zece ani a făcut acest caz turul instanţelor. Când Curtea Supremă s-a pronunţat luni, 20 iunie, numărul reclamantelor se ridica la 1,5 milioane.
Corespondentul RFI la New York, Radu Tudor
Instanţa supremă nu s-a pronunţat asupra fondului plângerilor individuale, concentrându-se în schimb asupra justificărilor unei acţiuni colective. În cele din urmă, cinci din cei nouă judecători au considerat că nu există suficiente elemente comune pentru a conchide că Wal-Mart, care operează peste 3.400 de magazine, a comis o discriminare sistematică pe bază de sex.
Tribunalul a notat că marea reţea comercială lasă deciziile de personal la discreţia managerilor locali şi respectă pe hârtie toate reglementările anti-discriminatorii în vigoare.
"Această hotărâre este importantă, pentru că stabileşte un nou criteriu în privinţa acţiunilor colective în justiţie. Poziţia concernului Wal-Mart, că fiecare situaţie în parte trebuie judecată pe bază de merit a obţinut câştig de cauză", consideră expertul legal Richard Samp. Discriminare sexuală la Wal-Mart?
Partea litigantă a introdus dovezi că Wal-Mart a defavorizat sistematic femeile în salarizare şi promovare, notând că angajatele reprezintă 70% din forţa de muncă, dar sunt reprezentate în management în proporţie de numai 33%.
"Decizia Curţii Supreme dă o lovitură devastatoare angajaţilor care intentează acţiuni colective de discriminare, la nivel naţional, contra unei entităţi de talia Wal-Mart-ului", observă profesoara de drept Suzette Malveaux. New York, Radu Tudor
Verdict al Curţii Supreme americane în acţiunea colectivă înaintată de angajatele concernului Wal-Mart, într-un caz de presupusă discriminare pe criterii s