Un comitet economic tripartid putere-opoziţie-BNR, guvern tehnocrat care să adopte legea reducerii parlamentarilor la doar 300 de reprezentanţi şi să organizeze alegeri anticipate în baza noii legi până pe 30 noiembrie 2011, urmată de iniţierea în noul legislativ a revizuirii Constituţiei şi reorganizării administrative- teritoriale a ţării, totul consfinţit printr-un referendum care ar urma să aibă loc simultan cu alegerile locale din 2012. Acest plan în şase etape constituie viziunea liderilor USL cu privire la modul de reformare a ţării, prezentată astăzi la consultările cu şeful statului de la Cotroceni.
Liderii USL, Victor Ponta şi Crin Antonescu au venit pregătiţi la consultările de la Cotroceni cu propriile contrapropuneri la revizuirea Constituţiei şi reorganizarea administrativ-teritorială promovate de preşedintele Traian Băsescu şi PDL. Ei l-au avertizat pe şeful statului că nu vor face nici un compromis, i-au înaintat acestuia şase propuneri din care cele mai importante privesc varianta creării unui comitet de lucru consultativ Putere-Opoziţie-BNR, sprijin pentru instalarea unui guvern technocrat şi organizarea de alegeri anticipate în toamna acestui an.
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, la finalul consultărilor de la Cotroceni, că modul în care şi-a justificat preşedintele Traian Băsescu refuzul de a susţine planul prezentat de USL a fost "cea mai slabă explicaţie a vieţii sale".
"Dnul Băsescu a dat cea mai slabă explicaţie a vieţii domniei sale, a spus că alegerile în România înseamnă instabilitate politică. Nu, alegerile, şi în România şi în orice ţară democratică, înseamnă înlocuirea unui Parlament extrem de nelegitim în acest moment cu extrem de mulţi parlamentari care au migrat dintr-o parte în alta, cu extrem de multe nerealizări, cu extrem de multe acuze evidente – nu vorbim numai de fraudarea votului de Roberta Anast