Capitolul 2
SISTEMATIZAREA LOCALITĂŢILOR URBANE
Articolul 6
Sistematizarea localităţilor urbane trebuie să asigure dezvoltarea lor armonioasă în strînsă corelare cu teritoriul înconjurător şi cu reţeaua generală de localităţi, restrîngerea suprafeţelor construibile şi utilizarea cît mai completă a terenurilor din perimetrul construibil al municipiilor şi oraşelor, prevăzînd regimul de înălţime şi densitatea construcţiilor, precum şi stabilirea zonelor funcţionale referitoare la amplasarea raţională a unităţilor economice, a construcţiilor de locuinţe şi social- culturale, a spaţiilor plantate şi de agrement, echiparea tehnicoedilitară, îmbunătăţirea circulaţiei şi transportului în comun.
Articolul 7
Amplasarea obiectivelor economice şi a altor obiective se stabileşte pe bază de studii de amplasament, în cadrul perimetrelor construibile, cu respectarea prevederilor schiţelor şi detaliilor de sistematizare, precum şi a normelor specifice privind amplasarea acestor obiective, asigurînd protecţia mediului înconjurător. La amplasarea obiectivelor se va asigura folosirea cît mai bună a terenurilor, respectîndu-se cu stricteţe normele de ocupare a terenului stabilite pentru fiecare gen de construcţie.
Propunerile de amplasare a obiectivelor se elaborează de către titularii investiţiilor împreună cu comitetele executive ale consiliilor populare şi se supun aprobării, potrivit normelor legale.
Articolul 8
Construcţiile de locuinţe se vor amplasa pe baza detaliilor de sistematizare sau studiilor de amplasament, cu respectarea prevederilor din schiţele de sistematizare.
Suprafaţa de teren ce se atribuie pentru construcţii de locuinţe în localităţile urbane va fi cea stabilită potrivit prevederilor Legii nr. 4/1973 privind dezvoltarea construcţiei de locuinţe, vînzarea locuinţelor din fondul de stat către populaţie şi const