La 22 iunie 1941, trupele române şi germane au trecut graniţa cu URSS, punând în aplicare Planul ultrasecret Barbarossa al lui Hitler. La Bucureşti, mulţi aflaseră despre începutul războiului din est cu doar câteva zile înainte.
Citiţi şi:
Trecerea Prutului - de la extaz la agonie
Intrarea României în război - o eroare motivată geopolitic
Era Armata Română pregătită să intre în Al Doilea Război Mondial
Ostaşii noştri au trecut Prutul când au dat ordin nemţii!
Uniforma soldatului român pe Frontul de Est
Bucureştiul, în primele zile de război
În luna iunie 1941, zvonurile neliniştitoare despre declanşarea operaţiunilor militare în România au fost mai sufocante decât o zi toridă de vară. În presa internaţională circulau fel de fel de ştiri alarmiste despre un posibil război sovieto-german. Dar cine le putea da crezare, după partajarea de comun acord a Poloniei petrecută în 1939?! „Trebuie să fie propagandă britanică", îşi spuneau oamenii, neîncrezători în comunicatele agenţiilor de presă şi ale ziarelor din toată lumea. Din cercurile militare româneşti, pe diverse căi, informaţia secretă despre războiul din est s-a răspândit printre ziariştii şi intelectualii cu conexiuni „înalte".
Evacuări, raţii, tranşee
Că se pregătea „ceva" o ştiau, se pare, toţi. Numai data nu era clară nimănui. Semnele prevestitoare ale războiului li s-au „arătat" bucureştenilor cu câteva zile înainte. Din 16 iunie 1941, administraţia Capitalei a oprit iluminatul stradal după apusul soarelui. S-a întrerupt circulaţia automobilelor personale şi a taximetrelor. S-a introdus şi raţia la benzină. În locurile virane s-au săpat tranşee. Oraşul care altădată palpita de viaţă a intrat într-o stare de veghe. Închise pe timpul nopţii, restaurantele, terasele şi grădinile de vară aşteptau vremuri mai bune.
Prin intermediul pr