După fiecare întâlnire cu medicul ginecolog, aceeaşi constatare: omiterea multor întrebări ce au ca subiect anatomia intimă a femei. Dar aceste întrebări sunt pur şi simplu uitate sau femeile nu îndrăznesc să abordeze acest subiect? Vă invit la medicul ginecolog pentru a-i pune câteva întrebări pe care din diferite motive nu le-aţi rostit chiar dacă aveaţi nevoie de răspunsuri avizate. De exemplu:
De ce nu suport tampoanele?
Vaginul poate fi comparat cu un canal foarte elastic, dar îngust, cu falduri, care face legătura dintre col uterin şi vulvă (labiile superioare şi labiile inferioare). Acest ţesut muscular are în medie între 8 şi 12 cm adâncime şi o lărgime de 2,5 cm. Extensibil (până la 10 cm lărgime în timpul naşterii), dimensiunea vaginului variază în funcţie de secreţiile hormonale, de excitare etc. La menopauză, vaginul are tendinţa de a se atrofia. A nu suporta tampoanele este mai degrabă o problemă de ordin psihologic, care se poate rezuma astfel: nu suport prezenţa unui corp străin. Este o problemă frecventă care se rezolvă prin conştientizarea necesităţii acestei modalităţi de protecţie.
De ce fac frecvent micoze?
Sunt anumiţi factori care măresc riscul candidozelor: pantaloni şi lenjerie strâmte, confecţionate din materiale sintetice, care nu permit pielii să respire; excesul de igienă intimă – duşuri vaginale, săpunuri dure etc. – care provoacă un dezechilibru al florei vaginale. O toaletă temeinică efectuată de unu-două ori pe zi este suficientă pentru a preveni dezvoltarea agenţilor patogeni. Alţi factori care contribuie la apariţia candidozelor sunt: modificările hormonale mai frecvente la ciclu, în perioada sarcinii, la menopauză; unele boli, cum ar fi diabetul, sau tratamentul cu antibiotice. Prima măsură care contribuie la evitarea micozelor: schimbaţi frecvent tampoanele în perioada ciclului.