America pare a fi in pragul declansarii unei noi crize economice, din moment ce Congresul inca mai sta pe ganduri daca sa mareasca sau nu limita pentru datoria publica. Cert este ca, in timpul acesta, americanii par sa o duca din ce in ce mai rau.
John Eric, business manager al unui dealer Ford din Berna, statul Indiana, vorbeste, intr-un interviu pentru Ziare.com, despre situatia in care se afla acum bancilede peste Ocean, cum s-a schimbat comportamentul americanilor si care au fost cele mai afectate segmente de piata din SUA.
Cum se vede piata bancara, acum, dupa criza care tocmai a trecut peste SUA?
In ultimii doi - trei ani, bancile au redus foarte mult activitatea de creditare. Fluxul de capital pentru creditare inca mai exista, dar numai pentru debitorii care nu prezinta riscuri atat de mari. Bancile si-au creat probleme pentru ca imprumutau cu riscuri foarte mari, avand ca siguranta faptul ca, in caz de probleme, vor vinde aceste contracte pe pietele secundare.
Acum, acest comportament s-a schimbat, iar bancile analizeaza foarte bine fiecare persoana pe care o imprumuta si sunt mult mai atente cu investitiile lor.
Care sunt dobanzile practicate de banci in momentul de fata pentru credite?
Pentru imprumuturile ipotecare, pe 30 de ani, dobanzile au ajuns la 4,5%, in timp ce la cele pe 15 ani sunt de 3,75%. Daca vorbim de creditele auto, dobanzile sunt de 3,5 - 4% pentru achizitionarea de masini noi si de 4 - 5% pentru cele uzate. Acestea sunt cele mai mici dobanzi pe care le-am vazut in 20 de ani de cand sunt business manager in industria auto.
Piata auto si cea imobiliara cum se vad?
Piata imobiliara se afla la un minim de vanzari. Preturile caselor sunt inca scazute, deci putem spune ca este inca o piata care avantajeaza cumparatorii. In schimb, daca vorbim de piata au