Iar ne-au luat-o bulgarii înainte. De la 1 ianuarie 2012 ei vor putea confisca averile ilicite care depăşesc 150.000 leva, adică 76.000 de euro.
Proiectul de lege era mereu amânat, dar iată că bulgarii au luat taurul de coarne şi au dat undă verde acestei legi cerute de Uniunea Europeană.
Ce-i drept, Constituţia lor nu prezumă caracterul licit al dobândirii proprietăţii. La noi, această prevedere a legii fundamentale din 1991, menţinută şi la revizuirea din 2003, împiedică autorităţile să se atingă de un pai din averea unui infractor, chiar dacă acesta este condamnat prin hotărâre definitivă şi irevocabilă. Unui infractor de droguri prins în flagrant, de pildă, i se pot confisca drogurile şi banii care provin din infracţiune. El poate fi condamnat şi trimis la închisoare, dar autorităţile nu se pot atinge de restul averii dobândite prin aceleaşi mijloace, chiar dacă ea este de milioane de lei. În cazul în care instanţa va proba că, din infracţiunile comise, condamnatul a obţinut o avere de milioane de lei, însă aceasta nu este pe numele lui, iarăşi nu se poate face nimic. În ţările civilizate nu atât persoana este urmărită, ci proprietăţile dobândite de aceasta prin metode ilicite sau prin mijloace ilegale. Prin urmare, ele pot fi confiscate, indiferent pe numele cui figurează.
Mulţi dintre politicienii care apără cu dinţii articolul 44 din Constituţie au averi considerabile, a căror justificare nu este tocmai uşoară. Unii dintre ei, nici dacă s-ar fi hrănit cu aer din 1990 şi până astăzi, nu ar fi strâns averile deţinute acum. Apărându-se, de fapt, pe ei, politicienii apără şi crima organizată din România, şi mafiile transnaţionale, şi băieţii şmecheri din sistemul energetic, şi mafia financiar-bancară, şi pe urmaşii Securităţii, şi pe devalizatorii de bănci. Practic, toţi cei certaţi cu legea în România - şi nu sunt deloc puţini -