Google a încheiat o înţelegere cu Biblioteca Nationala a Marii Britanii în urma căreia motorul de căutare va trece în format electronic peste 250.000 de texte care datează din perioada 1700 – 1870. Acesta mişcare le va permite cititorilor să citească, să caute, ba chiar să-şi downloadeze, fără pretenţii de drepturi de autor, cărţile găsite pe site-urile de lectură realizate cu ajutorul Google. Proiectul va fi însă funcţional abia în câţiva ani, atunci când gigantul IT va acoperi costurile de digitalizare.
Printre primele cărţi care vor fi disponibile online este un pamflet despre Regina Franţei Maria Antoaneta şi inventatorul spaniol Narciso Monturiol, care în 1858 plănuia să realizeze primul submarin din lume.
Google are parteneriate similare cu aproximativ 40 de biblioteci din întreaga lume, scrie BBC News.
Directorul executiv al Bibliotecii Naţionale din Marea Britanie, Dame Lynne Brindley spune că sistemul practicat de Google s-a extins din ambiţia bibliotecii de a asigura accesul la informare şi cunoaştere.
Planul Google de a digitaliza texte de autor a născut probleme serioase în Statele Unite. Printre criticii acestei mişcări se numără Authors Guild of America şi Asociaţia Editorilor Americani.
Lucrările care vor trecute în format digital cu ajutorul companiei de IT reprezintă doar o mică parte din colecţia Marii Britanii, care însumează peste 150 de milioane de cărţi, reviste, manuscrise, hărţi, timbre, muzică, brevete, fotografii, ziare şi înregistrări audio, scrise şi vorbite în diverse limbi.
Google a încheiat o înţelegere cu Biblioteca Nationala a Marii Britanii în urma căreia motorul de căutare va trece în format electronic peste 250.000 de texte care datează din perioada 1700 – 1870. Acesta mişcare le va permite cititorilor să citească, să caute, ba chiar să-şi downloadeze, fără pretenţii de drepturi de autor, cărţile