Preşedintele Traian Băsescu a declarat marţi, după consultările cu Opoziţia dar şi cu Puterea, că varianta unui guvern tehnocrat nu este realizabilă şi a criticat liderii USL.
Am avut întâlniri cu o parte din USL. Au venit doi din trei lideri politici ai USL. Din păcate opoziţia a venit la aceste discuţii, care vizau subiecte de interes naţional, într-o cheie pur electorală. În afară de faptul că vor un comitet de criză, eu le-am propus o comisie de analiză a riscurilor generate de alte ţări.
România nu este în situaţia în care să funcţioneze cu comitete de criză. A fost la începutul lui 2009, când a trebuit să apelăm la Fond, dar România are stabilite nişte echilibre.
Am făcut apel în discuţiile cu cei doi lideri ai USL la găsirea unor compromisuri. Dacă propunerea lor era sinceră. Din păcate, la aceste propuneri s-a venit cu soluţii politicianiste, fără valoare politică şi care, să fiu scuzat, definesc superficialitatea şi lipsa de maturitate a celor doi lideri.
A urmat propunerea cu guvernul de tehnocraţi şi alegeri în noiembrie. În acel moment am considerat că nu mai am în faţă parteneri de discuţii, pentru că acest mecanism pentru guvernul tehnocrat şi alegeri anticipate înseamnă trei, patru luni de guvern interimar. Dacă o ţară în jurul căreia se întâmplă atâtea lucruri neplăcute din punct de vedere financiar îşi poate permite să stea în perioadă de criză globală cu guvern interimar trei-patru luni, asta pot gândi nişte oameni care nu au responsabilitate faţă de ţară.
Presupunând că aş fi fost de acord, mecanismul ar fi fost cam aşa: Demisie promptă a actualului guvern, instalarea în 10 zile a noului guvern de tehnocraţi, cu misiunea de a lua măsuri anticriză şi de a organizat alegeri anticipate conform Articolului 89 din Constituţie.
În discuţiile cu coaliţia majoritară am stabilit c