Compania Petrom a efectuat primele livrări de electricitate în reţea, ca parte a testelor din cadrul centralei pe gaze în ciclu combinat de la Brazi, potrivit unui comunicat al companiei.
"În iunie a avut loc prima pornire, care constituie un reper major în proiectul de construcţie al centralei. Parcurgem practic ultima etapă de teste, înainte de începerea exploatării comerciale a centralei", a declarat Hilmar Kroat-Reder, membru al Directoratului Petrom, responsabil cu activitatea de gaze şi energie.
Construcţia centralei pe gaze în ciclu combinat de la Brazi a demarat în anul 2008 şi a necesitat investiţii de circa 500 milioane euro.
Cu o capacitate de 860 MW dezvoltată de două turbine cu gaze şi una cu abur, centrala este cel mai mare proiect privat greenfield de generare de electricitate din România.
Primele teste la rece au început în a doua parte a anului 2010, iar testele la cald au început luna aceasta, cu prima pornire a celor două turbine pe gaze. În perioada în care se efectuează teste la cald, centrala livrează electricitate în reţeaua electrică de transport, parte din ea fiind utilizată pentru consumul intern al centralei.
Poluare redusă
Potrivit companiei, configuraţia centralei precum şi tehnologia utilizată la construcţia acesteia permit performanţe mai bune decât centralele clasice din România.
Eficienţa centralei este de circa 57%, de două ori mai mare decât media sectorului, iar emisiile de CO2 sunt reduse şi se încadrează sub media europeană.
Flexibilitatea centralei permite instalarea de capacităţi suplimentare de producţie eoliene în sistemul românesc: cu cele două turbine de gaz care pot produce fiecare 290 MW este posibilă instalarea a aproximativ 700 MW în centrale eoliene.