Cetăţenii străini, care aleg să petreacă o săptămână în ţara noastră, trebuie să scoată din buzunare cel puţin 1.000 de euro, ofertă echivalentă cu destinaţiile exotice din lume.
Cu toate acestea, locurile pitoreşti ale Moldovei atrag, anual, în jur de 63.000 de turişti, potrivit Biroului Naţional de Statistică.
Cei mai mulţi dintre străini care ne vizitează ţara vin din Rusia (6.500 de persoane), Italia (4.000), Germania (3.500), Marea Britanie, Olanda, Bulgaria şi Israel. Turiştii au posibilitatea de a alege o vacanţă de o săptămână în Moldova, care include un traseu cu cele mai atractive locuri de vizitat.
Agenţiile de turism autohtone le propun musafirilor sejururi complete, alcătuite din excursii, ghid vorbitor în engleză, bilete de avion şi cazare la hotel. Preţul unui astfel de „capriciu" poate depăşi cu mult un tur al Europei. Pentru referinţă, o plimbare prin Chişinău costă 90 de euro, o excursie la vinăria „Chateau Vartely" - 140 de euro, la „Mileştii Mici" - 150 de euro, iar la „Purcari" - peste 170 de euro.
Cetatea Soroca, la 180 de euro
Nici vizitele la monumentele istorice nu sunt pe buzunarul oricui. O excursie la Orheiul Vechi costă 100 de euro, în timp ce la Cetatea Soroca ajunge până la 180 de euro. La aceste tarife se mai adaugă biletele de avion, dar şi cazarea. Un pat de dormit în cele mai ieftine camere de hotel se oferă la preţuri ce variază între 21 şi 30 de euro, iar turiştii care vor să doarmă în aceeaşi odaie în care a înnoptat Sarah Connor sau Steven Seagal trebuie să „jertfească" între 500 şi 2.000 de euro pentru o noapte. „Nu ducem lipsă de turişti străini, însă, dacă ar fi să facem o comparaţie cu anii precedenţi, numărul lor a scăzut simţitor. Pentru banii pe care îi dau, toţi se aşteaptă la condiţii mai bune, iar cei mai mulţi se plâng de drumurile proaste", a declarat Eugenia Scutaru, managerul unei agenţ