Noi tensiuni au apărut între Budapesta şi Bucureşti după ce rectorul Institutului Teologic din Alba Iulia, Zoltan Olah, şi o altă persoană de etnie maghiară au fost agresaţi de trei tineri români.
Ministerul de Externe de la Budapesta a reacţionat dur printr-un comunicat şi declaraţii ceva mai reţinute date jurnaliştilor români. Nicio notă de protest nu a ajuns încă la Ministerul de Externe de la Bucureşti.
,,Ne declarăm şocaţi şi condamnăm incidentul petrecut la Alba Iulia. Sperăm că evenimentul este unul izolat şi nu o acţiune concertată pentru că acest lucru contrastează puternic cu deschiderea şi cooperarea strânsă ce caracterizează relaţiile ungaro-române în ultima perioadă", ne‑a declarat Edith Pataki, ofiţer de presă la MAE ungar. Ea a precizat că Budapesta apreciază totuşi că agresorii au fost identificaţi şi prinşi.
„Incidente antimaghiare"
,,Ministerul ungar de Externe a aflat de la ambasadorul său în România, Oskar Fuzes, despre incident. Diplomatul a fost sunat direct de victima agresiunii", a explicat Edith Pataki. Într-un comunicat dat luni publicităţii, MAE ungar a fost extrem de dur cu privire la incidentul din Alba Iulia, condamnând ,,recentele incidente antimaghiare" din România.
MAE: ,,Limbajul Budapestei, inadecvat"
Documentul precizează că rectorul Institutului Teologic local a fost atacat brutal în acest oraş unde se află reşedinţa Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Transilvania şi că, în ultimele zile, unele clădiri care adăpostesc instituţii religioase catolice au fost grav avariate.
Ministerul de Externe român susţine că nu a fost contactat de partea ungară în legătură cu incidentul de la Alba Iulia, dar doreşte clarificări cu privire la limbajul folosit în comunicatul de presă al diplomaţiei de la Budapesta, pe care-l califică drept ,,inadecvat şi contrar spiritului deschis al dialogului politic