După un balon imobiliar care s-a spart în 2007 şi a fost alimentat de Fed, administraţia Obama vine cu un cadou pentru cei care nu-şi mai pot plăti ratele la casele cumpărate: le plăteşte guvernul din banii celorlalţi contribuabili.
Mulţi americani şi-au pierdut casele după ce nu şi-au mai putut plăti ratele la bancă. Una din 593 de locuinţe din SUA a primit ordin de executare silită (prescrierea ipotecilor - foreclosure) în luna aprilie. În Nevada, una din 97 de locuinţe a intrat în această procedură în aprilie. În (aproape) fantomaticul Detroit, casele au ajuns să se vândă şi cu 100 dolari.
Numărul de ipoteci aflate în executare silită ar trebui să fie mai mare, numai că băncile mari se află într-un impas acum şi au oprit procedurile, după scandalul de fraudă declanşat anul trecut.
Mai mult statul a intervenit din nou în ameliorarea situaţiei băncilor şi susţinerea financiară a celor care au făcut achiziţii iresponsabile. După ce Fed a cumpărat de la bănci ipoteci care nu prea valorează nimic în valoare de aproape 1.000 de miliarde dolari, uşurându-le bilanţurile, guvernul SUA anunţă că plăteşte din bugetul federal banii pentru acoperirea ratelor la credite pentru cei cu probleme financiare.
Începând de marţi, proprietarii de locuinţe din 27 de state americane îşi pot depune aplicaţiile pentru Programul de Împrumuturi de Urgenţă pentru Proprietarii de locuinţe (Emergency Homeowner's Loan Program - EHLP). Proprietarii eligibili pot primi împrumuturi fără dobândă de până la 50.000 dolari pe o perioadă de doi ani pentru acoperirea cheltuielilor cu plata ipotecilor, scrie Nasdaq.com.
Pentru program se califică o mare parte din populaţia SUA. Proprietarii care ar putea să-şi piardă locuinţele din cauza unor circumstanţe pe care nu le pot controla: scăderea veniturilor, şomajul involuntar, subangajarea, condiţiile economice nefavorabile sau