Magistratii Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) cred ca notiunea de caracter ilicit al averilor nu poate fi introdusa in legea fundamentala, intrucat "detinatorul unui bun ar fi supus unei insecuritati continue".
Astfel, in motivarea deciziei din privind proiectul de revizuire a Constitutiei, Curtea sustine ca prezumtia caracterului licit al dobandirii averii "constituie o garantie a dreptului de proprietate al persoanei". "In absenta unei astfel de prezumtii, detinatorul unui bun ar fi supus unei insecuritati continue intrucat, ori de cate ori s-ar invoca dobandirea ilicita a respectivului bun, sarcina probei nu ar reveni celui care face afirmatia, ci detinatorului bunului", se arata in documentul citat.
"Curtea constata ca s-a mai pronuntat asupra unor initiative de revizuire a aceluiasi text constitutional, initiative care au vizat, in esenta, aceeasi finalitate: eliminarea din Constitutie a prezumtiei caracterului licit al dobandirii averii", se arata in motivarea Curtii, fiind enumerate doua decizii ale CCR, din 1996 si din 2003.
Pe de alta parte, Curtea subliniaza ca reglementarea acestei prezumtii nu impiedica cercetarea caracterului ilicit al dobandirii averii, sarcina probei revenind insa celui care invoca acest caracter.
"In masura in care partea interesata dovedeste dobandirea unor bunuri, a unei parti sau a intregii averi a unei persoane in mod ilicit, asupra acelor bunuri sau a averii dobandite ilegal se poate dispune confiscarea, in conditiile legii.
Curtea subliniaza, totodata ca reglementarea acestei prezumtii nu impiedica legiuitorul primar sau delegat ca, in aplicarea dispozitiilor art.148 din Constitutie - Integrarea in Uniunea Europeana, sa adopte reglementari care sa permita deplina respectare a legislatiei Uniunii in domeniul luptei impotriva criminalitatii", arata judecatorii Curti