A inceput sezonul capuselor si la orice pas intalnesti pe cineva speriat de aceste mici vietati. In ciuda dimensiunilor lor reduse, urmele lasate de acestea pot fi extrem de periculoase, putand aparea boli precum Lyme si una mai putin cunoscuta, ce poate fi chiar letala, babesioza.
Cea din urma infecteaza si distruge celulele rosii din sange, putand fi fatala pentru persoanele cu un sistem imunitar slabit, adica cei care sufera de cancer, HIV etc., arata ABC News.
Ca si in cazul bolii Lyme, capusa trebuie sa se infiga in piele si sa se hraneasca cateva ore inainte de a se transmite babesioza. Daca este depisatata la timp, este usor de tratat, simptomele limitandu-se la frisoare si la dureri de cap si corp.
Mii de romani sufera de boala muscaturii de capusa
Cum sa te feresti de capuse?
Poti folosi anumite substante chimice care le vor tine la distanta. Poarta haine deschise la culoare si neaparat sa ai sosete in picioare atunci cand mergi prin aer liber, mai ales daca te duci la picnic la padure.
Daca mergi cu animalele de companie sau cu copiii pe afara, verifica-i de capuse cand intrati in casa. Mare atentie la buric, urechi, subrat, intre picioare si in par. Acestea sunt zonele in care se pot infige capusele.
Cand intri in casa fa cat mai repede posibil dus si spala hainele.
In cazul in care observi o astfel de vietate pe suprafata corpului ia o penseta, apuca capusa, varful instrumentului sa fie lipit de pielea ta, si apoi trage repede. Nu rasuci ca sa nu risti sa se rupa si sa ramana acolo. Dupa indepartarea capusei, curata bine zona cu spirt.
Daca in urmatoarele saptamani ai febra mare si te simti rau, mergi de urgenta la medic.
In ultimele saptamani zeci de romani au ajuns la spital din cauza capuselor. La inceputul lunii iunie, intr-o singura z