Romania se afla in fata a trei pericole iminente – criza alimentara, criza energetica si cea japoneza – considera Alianta Confederatiilor Patronale din Romania, subliniind faptul ca, in lipsa unor masuri, in cel mult doi ani tara noastra se va confrunta cu o criza alimentara de proportii.
In opinia lui Dan Matei Agathon, vicepresedinte si purtator de cuvant al Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR), criza alimentara a inceput deja, in conditiile in care pretul graului a raportat o majorare de 91% in aceasta vara, comparativ cu aceeasi perioada din 2010. In plus, pretul porumbului a crescut in aceeasi perioada cu 57%.
"Romania a intrat prima in criza, fara sa isi dea seama, si va iesi ultima din criza, la fel, fara sa isi dea seama. Ne asteapta un pericol iminent pe care il putem observa deja in hypermarketuri unde preturile alimentelor se modifica in stilul benzinariilor. Mergeti acum cu 100 de lei si vedeti ce puteti cumpara de banii acestia in magazine si comparati cosul de cumparaturi cu cel de acum un an”, afirma Dan Matei Agathon.
Acesta considera ca suntem in situatia de ”a importa criza alimentara”, in contextul in care 70% din alimente sunt importate, 50% din carnea de porc provine din import si ponderea ar putea creste in acest an catre 70%. Aceasta situatie este determinata de faptul ca in Romania exista doar 1,1 mil. fermieri, subventiile acordate agricultorilor incep sa dispara, nu exista o banca agricola si o politica comuna in cazul industriei alimentare si a agriculturii.
Cu ce solutii vin Patronatele?
Una dintre propunerile ACPR se refera la reducerea TVA de la 24% la 5% in agricultura, masura care sa se reflecte implicit pe intreg lantul de distributie, astfel incat in cele din urma consumatorul roman sa aiba acces la alimente la un pret accesibil.
”De exemplu, daca aplici TVA de 5% la grau buge