Premierul elen George Papandreou a promis în 2009, pentru a atrage voturile alegătorilor, că va anula un acord de vânzare a unei participaţii la cea mai mare companie de telecomunicaţii din Grecia, Hellenic Telecommunications Organization (OTE), scrie Bloomberg.
Forţată să strângă bani, Grecia a vândut 10% din OTE către Deutsche Telekom la un preţ echivalent cu mai puţin de o treime din cât a plătit în 2009 compania germană ultima dată când a achiziţionat titluri ale operatorului telecom elen, scrie Bloomberg. OTE controlează în România Romtelecom şi subsidiarele locale ale operatorului de telecomunicaţii mobile Cosmote şi retailerului Germanos.
Vânzarea subliniază dificultăţile cu care se confruntă state europene împovărate cu datorii, precum Grecia şi Irlanda, care speră să strângă până la 71,5 miliarde euro prin ceea ce reprezintă cel mai mare "târg" pentru vânzarea activelor de stat din ultimul deceniu. Speranţele s-ar putea lovi de preferinţa investitorilor pentru activele mai profitabile din Asia şi de preţurile mai mici decât guvernele sunt dispuse să accepte, spun analiştii. Ameninţarea unui default al Greciei sau chiar a destrămării zonei euro sperie cumpărătorii şi presează preţurile.
"Vânzările forţate într-o situaţie de criză de obicei nu se fac în condiţii bune pentru vânzător. Fondurile de administrare a averilor investesc în active sigure, iar europenii iubesc China. Este greu de înţeles cum Grecia va putea strânge atât de mulţi bani", a afirmat William Megginson, profesor de finanţe la Universitatea din Oklahoma. El a consiliat guvernul italian în privinţa mai multor privatizări făcute în perioada 2002-2007. Datoriile record acumulate de Grecia, Spania, Irlanda şi Portugalia au pus la încercare unitatea Uniunii Europene. Cu Grecia încapabilă să se împrumute din cauza randamentelor f