Inlocuitorii sintetici ai grasimilor, gasiti in chips-urile "dietetice" si alte alimente ce promit putine calorii, contribuie mai mult la ingrasare si chiar obezitate fata de produsele obisnuite, dupa cum arata un studiu publicat de Asociatia Americana de Psihologie.
Studiile conduse de cercetatorii de la Universitatea Purdue neaga ideea general adoptata, conform careia mancarea care nu contine grasimi adevarate, ci unii substituti, este buna pentru dieta.
"Cercetarea noastra a aratat faptul ca inlocuitorii interfereaza cu abilitatea corpului de a procesa mancarea consumata, ceea ce poate duce la o folosire inadecvata a caloriilor si la crestere in greutate", afirma dr. Susan Swithers, conducatorul studiului, pentru ScienceDaily.
Acesta a folosit soareci de laborator care au fost hraniti fie cu alimente bogate in grasimi, fie cu unele asa-zise dietetice. Jumatate din ei au fost alimentati cu chipsuri cu destule grasimi si calorii. Cealalta jumatate a primit o hrana alternanta, cand grasa, cand dietetica. Cartofii dietetici sunt facuti cu olestra, o grasime sintetica care are zero calorii si trece prin corp nedigerata.
S-a dovedit ca soarecii care beneficiasera de o alimentatie alternanta si-au crescut mai mult masa corporala, au consumat mancare in exces si au dezvoltat mai mult tesut gras. Animalele nu au mai reusit sa slabeasca nici macar dupa ce chipsurile slabe le-au fost retrase din alimentatie.
"Bazandu-ne pe aceste date, se poate spune ca o dieta saraca in calorii si grasimi este o solutie mult mai buna pentru slabit decat una bazata pe grasimi artificiale", spune Swithers. Totusi, tot ea afirma ca este greu sa compari studiile pe soareci cu raspunsul organismului uman, chiar daca ambele mamifere au raspunsuri asemanatoare la hrana.
De ce grasimile sintetice zapacesc corpul?
Man