După o primă parte a anului în care leul prinsese puteri, moneda naţională a ajuns iarăşi “la pământ”! De vină pentru evoluţia cursului de schimb din ultima perioadă este, în primul rând, criza din Grecia. După o primă parte a anului în care leul prinsese puteri, moneda naţională a ajuns iarăşi “la pământ”! De vină pentru evoluţia cursului de schimb din ultima perioadă este, în primul rând, criza din Grecia.
Mai multe ţări europene trec prin momente critice din cauza faptului că Grecia e în pragul falimentului. Acest lucru ar putea duce astfel la un dezastru financiar global, la o nouă criză financiară, mult mai gravă decât cea care a început acum trei ani.
Datoria acestei ţări se ridică la 340 de miliarde de euro, adică la peste 30.000 de euro pe cap de locuitor, la o populaţie de 11,3 milioane. Primele efecte negative ale crizei greceşti se simt deja în România, întrucât, în doar două luni, euro a ajuns de la 4,0906 lei, la 21 aprilie, la 4,2410 lei, cotat la cursul BNR de ieri. Concret, în numai două luni, un Logan s-a scumpit cu 237 de euro, iar un apartament, cu aproape 2.500 de euro!
În încercarea de a linişti populaţia, în ultima perioadă, mai-marii Băncii Naţionale a României au declarat că sunt cu ochii pe băncile care au legătură cu Grecia.
“În România nu există bănci greceşti, ci bănci româneşti, cu capital grecesc, ceea ce e cu totul altceva. Băncile româneşti cu capital grecesc sunt supravegheate de BNR. E o iluzie ceea ce se vehiculează, cum că tot capitalul grecesc prezent în băncile din România ar pleca de aici. Banii lor sunt în creditele populaţiei. Unde să se ducă?!”, susţine Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.