Cât de benefică este intevenția BNR pe curs și care este valoarea corectă a leului față de moneda unică. Acestea sunt doar două dintre temele pe care Capital le-a discutat cu șeful Asociației Oamenilor de Afaceri din România, în cadrul unui interviu pe care Florin Pogonaru l-a acordat revistei Capital.
Capital: Pozitia AOAR este că un curs firesc leu-euro ar trebui să fie pe la 4,7 – 4,8 și că BNR păstrează artifcial cursul de astăzi. Pe ce vă bazați? Pozitia AOAR este că un curs firesc leu-euro ar trebui să fie pe la 4,7 – 4,8 și că BNR păstrează artifcial cursul de astăzi. Pe ce vă bazați?
Florin Pogonaru: Noi am citat un curs posibil de 4,7-4,8, care rezulta dintr-un studiu al Economist Intelligence Unit. Acesta arăta că, la începutul anului, deja leul era supraevaluat cu 13,5%. Sigur că studiul spune foarte clar că este un mod de interpretare ceea ce fac ei, dar este o analiză extrem de riguroasă pentru toate valutele din Europa Centrală și de Est, după foarte multe criterii, nu numai după productivitate. Este un lucru foarte complex făcut.
Noi am vrut să stârnim o dezbatere pe acest studiu. Sigur, vă spun eu că 4,7 este un curs exagerat, nu trebuie să-mi spună cineva. Acesta este un prim aspect. Al doilea, cu ocazia acestor dezbateri, după conferința de presă, am fost acuzați de orice: și că vrem să speculăm pe curs, și tot felul de minuni, dar a ieșit tot timpul un laitmotiv – ce o să facă săracii oameni care au luat credite în valută. Și este o problemă reală, de care cu toții suntem responsabili – nu te joci cu așa ceva, asta spune și AOAR, dar sesizăm că deodată, această sarcină socială revine BNR. Păi ia stați puțin, că Banca Națională are un singur obiectiv, stabilitatea prețurilor, nu știm să aibă vreun obiectiv de protecție socială. Noi ne-am chinuit dacă s-ar putea să aibă un obiectiv de creștere economică și ni s-a spus un “nu” ho