Radu Campeanu (89 de ani), omul care a reconstruit PNL in 1990, a abordat, intr-un interviu acordat DailyBusiness.ro, mai multe teme, printre care: Romania inainte si dupa criza, cum putem avea o economie performanta, ce trebuie sa invatam din experienta statelor dezvoltate.
- Presedinte al Organizatiei de Tineret PNL de dinaintea celui de-al doilea razboi mondial
- 9 ani petrecuti in inchisorile comuniste si cu domiciliu fortat in Baragan
- 18 ani in exil
- Presedinte al PNL in perioada 1990-1995
- Senator in legislaturile 1990-1992 si 2004-2008
DailyBusiness.ro: Domnule Campeanu, ce trebuie facut pentru ca Romania sa devina o economie puternica?
Radu Campeanu: Trebuie pusa in valoare adevarata bogatie a tarii, initiativa acelor oameni care stiu sa faca afaceri, sa isi creasca intreprinderile, in beneficiul lor, dar si al societatii.
DB: Ce anume ii impiedica?
RC: Astazi, la noi, oamenii de afaceri sunt priviti ca niste hoti. Trebuie sa ne iasa din cap aceasta mentalitate. Am stat 18 ani in exil, am fost in Franta, Germania, Anglia, SUA. Acolo nu esti considerat hot numai pentru ca faci afaceri. Desigur, ti se impune clar sa te incadrezi in lege.
DB: Sunt romanii, prin natura lor, capabili sa deruleze business-uri profitabile?
RC: Nu suntem un popor de prosti. Suntem un popor inteligent, inventiv, dar de care actuala guvernare isi bate joc, inducandu-i un soi de neincredere in posibilitatile proprii.
DB: Cum isi bate joc?
RC: Prin masurile gresite, inumane, de asa-zisa austeritate. Guvernele din tarile dezvoltate au stiut sa gestioneze mult mai bine situatia generata de criza. Imediat dupa ce a izbucnit criza, reactia guvernului francez a fost sa echilibreze viata financiara, sa adopte acele interventii care sa permita companiilor sa isi continue lucrarile. La Londra, aut