In principal dintr-o suma de prostii. Ca un bulgare dintr-o avalansa, care aluneca si se formeaza dintr-un punct invizibil, la fel se rostogolesc in aceste zile bulgarii urii si dezbinarii din gurile scapate de sub control ale politicienilor. Romanii demonstreaza ca au acumulat de-a lungul ultimilor ani mai multa intelepciune si experienta de viata decat multi dintre politicienii nostri imberbi.
Nu am auzit si nu am vazut in ultimii 20 de ani niciun interes din partea etnicilor maghiari sau a romanilor de a escalada in vreun fel tensiunile de la inceputurile anilor '90. Dimpotriva. Un calm matur s-a asternut peste societatea noastra care, cel putin din acest punct de vedere, s-a maturizat si a invatat din propriile greseli mai repede si mai profund decat au facut-o politicienii. Si nu este vorba doar de un calm sinonim cu nepasarea, ci este mai degraba o toleranta inteleapta in raport cu o minoritate etnica, fata de care excesele trecutului par povesti din alta viata.
Nebunia actuala a pornit de la ceasul rau in care presedintele a insuflat premierului dorinta sa de a redesena Romania. Reala sau nu, inchipuita pentru obtinerea altor scopuri sau nu, brusca si haotica idee a reorganizarii administrativ - teritoriale a starnit si a readus la viata toate patimile nestinse si frustrarile politicienilor necunoscuti, obsedati de a deveni celebri si bagati in seama. Asa a aparut prima declaratie cu iz de raboi - "nesupunere civica si proteste pasnice, in prima faza, fara arme".
In procesul nasterii unei stari conflictuale care te arunca in buza razboiului, nici macar nu mai conteaza cine a inceput primul. Cine a ridicat primul pumnul, cand piatra a fost deja aruncata? Au urmat apoi alte declaratii si reactii la reactii, un lant de amenintari mai mult sau mai putin voalate, de nelinisti mascate sau amenintari fatise si juraminte inconstient