Comisia Europeana tocmai a adoptat o noua directiva referitoare la eficienta energetica. Anuntul a fost facut de Tudor Constantinescu, consilier pricipal in cadrul directiei Energie din CE, in timpul unui seminar organizat de reprezentanta Comisiei Europene in Romania pe tema eficientei energetice. Una dintre prevederile directivei se refera la renovarea cladirilor publice. Comisia propune ca autoritatile publice sa aiba obligatia de a renova cel putin 3% din cladirile lor pe an.
Fiecare renovare ar trebui sa ridice cladirea la nivelul celor mai performante 10% din parcul imobiliar national, se arata in proiectul Comisiei.
La nivel european, sectorul public reprezimta 17% din PIB si are 12% din parcul de cladiri. Multe dintre acestea sunt cu o performanta absolut scazuta, iar pentru o renovare optima am putea economisi pana la 60% din energie", a precizat reprezentantul DG Energie.
CE mai propune ca pentru economiile realizate de consumatori sa ca utilizarea contoarelor inteligente sa aiba un rol mai mare. "Exista obligatii legate de utilizarea contoarelor inteligente care sa informeze consumatorul asupra consumului", a spus Constantinescu.
Statele membre au obligatia de a implanta contoare inteligente de electricitate pentru cel putin 80% dintre consumatorii lor finali pana in 2020, cu conditia ca aceasta actiune sa fie sprijinita de o analiza favorabila costuri-beneficii la nivel national. "Este important sa se asigure ca pot fi introduse sisteme inteligente si in alte retele, precum cele de termoficare, racire si gaze, si ca toate aceste retele inteligente contribuie la construirea unei piete performante si interoperabile pentru serviciile de eficienta energetica", se arata in planul pentru eficienta energetica.
Comisia va cerceta comportamentul consumatorilor si atitudinile de cumparare. Potrivit CE, numai 47% din