Popescu, Colegiul Farmaciştilor: În România există o cutumă conform căreia medicamentele originale care au preţuri mai mari sunt mai bune
Duţă, CNAS: Consumul de medicamente scumpe este indus şi stimulat
Damian, APMGR: Produsele ieftine se duc la export, la noi se vând cele scumpe
Românii preferă să cumpere medicamente originale scumpe, deşi au şi alternative generice ieftine, în mare pare din cauză că în ţara noastră nu există o cultură a produselor farmaceutice generice, iar oamenii încă mai cred că medicamentele originale sunt mai bune.
Clara Popescu, vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor din România, a declarat pentru Curierul Naţional că în ţara noastră există o tendinţă de a folosi medicamente originale, mai scumpe. "Medicii şi farmaciştii trebui să explice că medicamentele generice au aceeaşi acţiune ca şi cele originale", a spus ea, explicând că produsele farmaceutice generice sunt fabricate în aceleaşi condiţii precum cele originale şi trebuie să îndeplinească condiţii impuse la nivel mondial. "Avantajul lor este că sunt mai ieftine. De aceiaşi bani se pot trata mai multe persoane", a continuat vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor.
Întrebată de ce românii preferă medicamente originale, Clara Popescu ne-a spus că există o cutumă conform căreia aceste produse ar fi mai bune. "Efectul lor este acelaşi ca şi în cazul medicamentelor generice", a încheiat ea.
În ultimii trei ani au dispărut de pe piaţă 1.500 de medicamente ieftine
Preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), Dragoş Damian, a spus că în ultimii trei ani au dispărut de pe piaţă 1.500 de medicamente ieftine, întrucât nu a existat cerere.
"Medicamentul este făcut pentru România, dar nu ajunge la pacientul român, întrucât producătorul nu mai fabrică atât cât fabrica. Fabrică mai puţin pen