Acum 10 ani, armata americană avea la dispoziţie mai puţin de 50 de drone; astăzi, numărul acestora a ajuns la 7000 - şi continuă să crească. Într-un articol din New York Times este prezentată noua generaţie de aparate zburătoare telecomandate şi se explică cum vor schimba acestea structura forţelor armate ale SUA.
Cinci miliarde de dolari - acesta este bugetul pentru 2012 alocat de către Pentagon dronelor; numai în acest an, forţele aeriene americane antrenează peste 350 de specialişti în pilotarea teleghidată - mai mulţi decât piloţii de avioane de vânătoare şi bombardiere la un loc. „Este o piaţă în creştere", este citat de către New York Times Ashton B. Carter, responsabil cu achiziţiile Pentagonului.
Într-adevăr, dronele sunt arma viitorului; în ultimii 10 ani, numărul de ore de muncă dedicate de forţele aeriene programului dronelor a crescut cu 3.100 de procente. Zilnic, analiştii militari prelucrează 1.500 de ore de înregistrări video şi 1.500 de fotografii la o rezoluţie foarte înaltă - majoritatea acestora provenind de la la dronele Predator şi Reaper aflate în misiuni de recunoaştere şi control.
click pe grafice pentru a mări
Miniaturizarea, pasul următor
Astăzi, mai multe companii lucrează la generaţia următoare de drone - iar trendul este ca acestea să devină din ce în ce mai mici. Armata dispune deja de 4.800 de drone Raven - care sunt lansate aidoma avioanelor de hârtie: prin aruncarea cu mâna. Soldaţii le folosesc pentru a vedea, de exemplu, dacă în spatele unui deal au loc mişcări ale trupelor duşmane, manevrând aparatele de zbor cu ajutorul unor telecomenzi. În Afghanistan, soldaţii americani au la dispoziţie mici dirijabile dotate cu camere de luat vederi; cu ajutorul acestora, ei îşi pot urmări de la peste 30 de kilometri distanţă. „Aceste aerostate au schimbat regulile jocului din punctul meu de vedere", declară în Ne