Stejarul multisecular de la Blaj, cunoscut sub numele de „gorunul lui Horia“, este locul unde \ncep \ntotdeauna marile evenimente ale urbei Festivalul itinerant de cultură şi mâncare Transilvania Fest a fost adoptat de comunităţile locale din Ardeal, precum şi de toţi cei care îşi manifestă interesul pentru produsele specifice şi tradiţiile zonelor transilvane, încă de la prima ediţie, din 2005. Anul acesta el va avea loc în zilele de 29-31 iulie, însă organizatorii, aşa cum ne-au obişnuit – şi în maniera marilor teatre care au avanpremiere – i-au invitat pe jurnalişti într-o călătorie iniţiatică, în luna iunie, în locul care va găzdui luna viitoare cea de-a şaptea ediţie a festivalului, respectiv oraşul Blaj, din judeţul Alba.
"Mica Romă", aşa cum l-a denumit Mihai Eminescu, a fost întemeiat în anul 1737 de Ioan Inochentie Micu Klein. Treptat, pe măsură ce oraşul îţi arată istoria sa, înţelegi că aceasta este una şi aceeaşi cu istoria întregului popor român. Constaţi că micul târg cochet, care până în urmă cu patru ani era considerat un oraş mort, a renăscut "respiră şi transmite istorie pură", aşa cum spune primarul Gheorghe Valentin Rotar. Oriunde calci, oriunde te întorci, istoria te împresoară, de la clădirile vechi la copacii seculari, precum stejarul lui Avram Iancu. Toate au fost şi sunt în plină renovare şi punere în valoare.
Transilvania Fest, Primăria Blajului şi Consiliul Judeţean Alba au iniţiat un concurs de arhitectură pentru restaurarea Palatului Culturii. Pentru a evidenţia măreţia palatului şi a proiectului, organizatorii au oferit o "cină la Palat", gătită de Rareş Crăiuţ, directorul Transilvania Fest. S-a servit tartă cu ceapă caramelizată şi piept de pui în sos alb cu garnitură de orez, care au fost preparate după "Cartea Regală de bucate" scrisă de Alteţa Sa Regală Principesa Margareta a României. Un gust... regal, care concureaz