Hainele vechi sunt noua sursă de investiţii, fiind la fel de profitabile ca şi operele de artă, se arată într-un articol dat publicităţii de cotidianul italian La Repubblica.
Casa de licitaţii Drouot este una dintre adresele exclusiviste din Paris. Iar asta nu doar datorită sumelor piperate plătite pentru picturile impresioniste sau pentru tablourile lui Picasso din perioada albastră, ci mai degrabă datorită unor haine de ceremonie folosite, de exemplu, de Marilyn Monroe, genţi, pantofi şi accesorii. Cea mai recentă licitaţie despre care a relatat presa a avut ca „protagoniste“ 653 de creaţii purtând semnătura Chanel, realizate în ediţie limitată sau în exclusivitate şi care au fost purtate de dive ale marelui ecran sau de celebrităţi. Pentru a pune la punct acest eveniment, agenţii casei Drouot au fost nevoiţi ca, timp de un an, să străbată planeta în lung şi în lat pentru a descoperi aceste piese unicat. „A fost o muncă supraomenească“, a comentat directoarea Françoise Sternbach. Aceasta, în colaborare cu Dominique Chombert, conduce în Paris o agenţie specializată în modă vintage, haine şi accesorii de acum câteva decenii. Ceea ce surprinde este că în ultimul an şi jumătate, încasările au fost de patru ori mai mari decât se estimase. Acest fenomen care cucereşte tot mai mult teren în Statele Unite şi care este pe cale să îşi facă simţită prezenţa şi în Europa urmează un principiu foarte simplu: haine purtate, genţi, pantofi de firmă vânduţi în cadrul unor licitaţii specializate, ca adevărate opere de artă.
Haine de valoare
Moda de ieri pare astăzi o investiţie sigură pentru viitor. De aceeaşi părere este şi Patricia Frost, directoarea Departamentului Confecţii din cadrul Casei de licitaţii Christie’s din Londra. „Vintage“ - un cuvânt care de regulă ar trebui aplicat vinurilor din ani prolifici, astăzi a devenit o sursă sigură de inve