Băncile cu acţionariat elen vin cu oferte speciale la depozite, plătind dobânzi de peste 8% pe an la lei şi 4% pe an la euro, acesta fiind primul semn vizibil că au nevoie de argumente în plus pentru a-şi convinge clienţii să nu-şi mute depozitele pe fondul problemelor de imagine provocate de criza din Grecia.
"Vor să aibă o relaţie mai bună cu clienţii pentru că au nevoie de bani din moment ce nu mai pot obţine fonduri de la băncile-mamă. E mai complicat să strângă bani de pe piaţa interbancară, de aceea preferă să atragă depozite de la clienţi", comentează analistul financiar Dragoş Cabat.
De exemplu, Alpha Bank, cea mai mare bancă locală controlată de un grup financiar elen, plăteşte o dobândă brută de 8,33% pe an pentru sumele depuse pe şase luni, în condiţiile în care media la nivelul pieţei este de circa 7% pe an şi multe bănci mari au coborât deja bonificaţiile pe palierul de 6% pe an. Alpha desfăşoară o promoţie în cadrul căreia oferă clienţilor o bonificaţie suplimentară de o jumătate de punct procentual pentru sumele depuse până la 15 iulie.
Banca Românească a lansat chiar ieri un depozit cu scadenţa la şapte luni cu dobândă brută de 8,33% pe an la depozitele în lei constituite până în luna septembrie şi promite clienţilor plata în avans a bonificaţiei. Dobânda netă este de 7% pe an, în condiţiile în care banca reţine impozitul de 16% pe venit. Banca bonifică, la fel ca Alpha Bank şi Piraeus, o dobândă brută de peste 4% pe an la euro, cu un punct procentual peste media pieţei.
Cele şase bănci cu acţionariat elen active pe plan local concentrează depozite de 6 mld. euro şi 17% din activele bancare, adică aproape 14 mld. euro. Oficialii BNR au arătat în repetate rânduri că băncile greceşti au lichidităţi suficiente şi un nivel confortabil al adecvării capitalurilor.
Nu este prima dată când băncile cu acţionariat elen