Actualul secretar general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Ban Ki-Moon, a obţinut un al doilea mandat de cinci ani în fruntea acestei instituţii. În vârstă de 67 de ani, deşi nu afişează un bilanţ glorios, el nu a avut nici un adversar serios în faţa sa pentru acest post. Ascultaţi o analiză semnată de Matei Vişniec.
"Omul invizibil de la ONU", iată tiltlul sub care este analizată de cotidianul francez Liberation cariera lui Ban Ki-Moon. În culise se spune despre el lucruri şi mai critice, printre altele faptul că nu vorbeşte foarte bine limba engleză şi că nu este capabil să se exprime decât având un discurs scris în faţă.
Alte multe lucruri i se reproşează în paralel: faptul că nu îndrăzneşte să critice situaţia drepturilor omului în China. Probabil din această cauză autorităţile de la Beijing vede în el "un om de acţiune" şi un "lider puternic" (am citat tot din Liberation).
În ultimul timp, tocmai pe fondul încheierii mandatului său şi în condiţiile în care se punea problema realegerii sale, Ban Ki-Moon a fost chiar şi mai discret, spun comentatorii. Poate tocmai pentru a nu supăra pe nimeni cu vreo vorbă sau vreun gest. S-ar părea că strategia a dat roade pentru că efectiv Ban Ki-Moon a beneficiat de un sprijin masiv din partea statelor mari pentru a rămâne în post.
Să fie imaginea sa şi atitudinea sa simbolică pentru modul în care functionează comunitatea internaţională? Singurele calităţi care îi sunt recunoscute lui Ban Ki-Moon de absolut toată lumea sunt capacitatea sa de a asculta şi "cultura dialogului".
Fără îndoială, nu e lucru puţin într-o lume în care nimeni nu se întelege cu nimeni şi în care marea artă a unui lider internaţional este să obtină consensuri, chiar dacă ele duc la inacţiune. Matei Vişniec
Actualul secretar general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Ban Ki-Moon, a obţinut un al doilea mandat de ci