Puţini părinţi de nou-născuţi au optat pentru concediu mai scurt de îngrijire a copilului şi un venit mai mare: doar 24, dintr-un total de 165. Restul preferă să stea acasă cu copiii cât de mult se poate.Există totuşi şi şapte persoane care au ales să se întoarcă imediat la serviciu, pentru a beneficia de aşa numitul stimulent de inserţie. Însă toate aceste şapte persoane sunt tătici!
Din ce în ce mai mulţi taţi aleg să rămână în concediul pentru îngrijirea copilului, fie pentru că soţia nu lucrează nicăieri, fie pentru că locul de muncă al soţiei este mai bine plătit. Potrivit datelor oferite de purtătorul de cuvânt al Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale (AJPS) Sălaj, Marinela Cipleu, 24 de părinţi au ales să stea acasă cu copilul un an, dintr-un total de 165 de persoane care au intrat în plată în luna iunie. Din cei 24 de părinţi, trei sunt taţi.
500 de lei pe lună dacă te întorci la muncă
Marea majoritate a proaspeţilor părinţi optează să stea cu copilul doi ani, chiar dacă iau bani mai puţini. Dintre cele 141 de persoane care vor sta doi ani cu copilul, 120 sunt mame şi 21 taţi.
Este greu de grezut că există mame care ar dori să se întoarcă la muncă imediat după naşterea bebeluşului. De aceea, toţi cei şapte părinţi care, conform datelor AJPS, au ales să facă acest lucru sunt taţi. Potrivit ordonanţei de urgenţă a guvernului 111 din 2010, părinţii care renunţă la concediul de îngrijire a copilului şi se întorc la muncă beneficiază de stimulentul de inserţie, în valoare de 500 de lei pe lună, care se adaugă la salariu. Prin urmare, oamenii şi-au făcut socoteala că, dacă mama tot e casnică, tatăl poate beneficia de pe urma sistemului prin concediul de îngrijire a copilului din care să se întoarcă la muncă imediat, beneficiind astfel de un salariu mai mare cu 500 de lei pe lună.
Copilul e mai important decât indemni