Managerii BCR spun că se simte o revigorare pe segmentul de companii, unde există cereri mai mari de finanţare, iar la persoane fizice s-au diminuat problemele legate de plata creditelor
Managerii BCR pe regiunea Oltenia au arătat, într-o conferinţă de presă organizată ieri, că economia din această zonă are tendinţe de revenire. „Aşteptăm o creştere economică mai mare în partea a doua a anului, în special, generată de sectorul industriei, de investiţiile în infrastructură, dar şi de companiile care livrează la export, precum Ford“, a spus Radu Cîrstea, director regional corporate în cadrul BCR. El a arătat că sectorul IMM-urilor se confruntă cu provocări cauzate de situaţia actuală, dar că există manageri care au făcut mişcări inteligente şi au făcut ca firmele lor să treacă „testul crizei“. Din zona de sud-vest a ţării, în portofoliul băncii există 1.300 de companii cu cifre de afaceri de peste un milion de euro, care au trecut cum au putut de criză. Bancherii mizează pe o creştere economică de 2% până la sfârşitul anului.
Unde s-au împotmolit firmele?
Radu Cîrstea a precizat că, în zona Doljului, cele mai mari dificultăţi ale companiilor pe perioada crizei au fost legate de nesiguranţa afacerilor, mai exact, firmele nu încasau banii de la clienţii lor, şi astfel apăreau blocaje. Oficialul BCR susţine că pe primele şase luni din acest an majoritatea cererilor de finanţare din partea firmelor au fost acceptate de bancă: „Peste 95% din afaceri au fost finanţate anul acesta în regiunea de sud-vest. Respingerile finanţărilor au fost cauzate de o situaţie financiară mai mult decât precară, firme care aveau pierderi sau situaţii nefundamentate. De exemplu, a venit cineva să îşi facă o companie pe fonduri europene, dar pensiunea urma să aibă patru camere. Astfel de lucruri sunt de neacceptat de către bancă“, a spus Cîrstea.
Totuşi, ban