Dupa ce au declarat neconstitutionala propunerea de eliminarea a oricarei forme de imunitate pentru parlamentari, judecatorii Curtii Constitutionale si-au explicat, miercuri, decizia.
Astfel, CCR sustine in motivarea hotararii din 17 iunie, ca institutia imunitatii "protejeaza parlamentarul fata de eventualele presiuni sau abuzuri ce s-ar comite asupra persoanei sale, fiindu-i astfel asigurata independenta, libertatea si siguranta in exercitarea drepturilor si a obligatiilor care-i revin potrivit Constitutiei si legilor".
In acelasi document se arata ca eliminarea imunitatii parlamentare are ca efect "suprimarea garantiilor unor drepturi si libertati fundamentale, respectiv libertatea individuala si libertatea de exprimare".
"Pentru aceste considerente, si vazand ca prin proiectul legii de revizuire a Constitutiei este eliminata inviolabilitatea parlamentarului, adica acea imunitate de procedura care protejeaza parlamentarul impotriva urmaririlor penale abuzive sau
vexatorii, institutia imunitatii parlamentare fiind astfel golita de continut, Curtea constata ca modificarea propusa sub acest aspect este neconstitutionala, deoarece are ca efect suprimarea unei garantii a unui drept fundamental al persoanei care ocupa o demnitate publica, incalcandu-se astfel limitele revizuirii prevazute de art.152 alin.(2) din Constitutie", se subliniaza in motivarea Curtii.
Presedintele Traian Basescu a propus in proiectul de revizuire a Constitutiei ca "urmarirea, perchezitia, retinerea, arestarea sau trimiterea in judecata penala a parlamentarilor pentru fapte care nu au legatura cu voturile sau cu opiniile politice exprimate in exercitarea mandatului se pot face numai de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Competenta de judecata apartine Inaltei Curti de Casatie si Justitie".
In actuala