Şcoala Specială Ajutătoare din Balş a fost ieri locul unei tăieri de panglică, unitatea fiind complet renovată şi utilată după standardele minimale printr-un proiect realizat în cadrul Programului Operaţional Regional (POR) Axa prioritară 3 - „Îmbunătăţirea infrastructurii sociale“. Proiectul a avut o valoare totală de 2.396.483,95 lei, din care Consiliul Judeţean Olt, instituţia care a preluat administrarea şcolilor speciale, a acoperit 49.472,26 lei. Valoarea contractului de lucrări s-a cifrat la 1.382.454 de lei, reabilitarea fiind executată de SC Novara T Impex, alţi 164.320 de lei fiind bani folosiţi pentru dotări (echipamente IT, aparatură audio-video, mobilier, dotări pentru sala de gimnastică etc.).
Banii investiţi deja (reabilitarea sălilor de clasă, a laboratoarelor, înlocuirea vechiului sistem de încălzire cu centrală termică proprie, înlocuirea instalaţiei sanitare, refacerea terenului de sport etc.) n-au rezolvat însă toate problemele, treburile din „gospodărie“ fiind lăsate pentru viitor. În continuare, elevii şcolii se pot accidenta la locul de joacă, în care toate echipamentele, vechi, deteriorate, sunt din metal şi reprezintă un pericol. Restrângerea activităţii şcolii a făcut ca una dintre clădiri, predată consiliului local, să zacă şi astăzi aproape abandonată, visul de a fi transformată într-un bloc de locuinţe sociale rămând exact asta - un vis.
De la aproape 400
de elevi, la 86
Şcoala Specială a avut o istorie destul de zbuciumată, elevii care i-au trecut pragul neplecând, toţi, cu amintiri plăcute. Au circulat poveşti nenumărate despre tratamentul la care au fost supuşi, grija principală a celor care i-au supravegheat fiind să le acorde hrană şi un acoperiş deasupra capului. Teoretic, astăzi sunt trataţi demn şi consiliaţi de psiholog, lucrează cu kinetoterapeut şi logoped şi pleacă acasă ca orice copil, la sfâr