Cadrele didactice și reprezentanții studenților din Universitatea Ovidius Constanța vor stabili modalitatea de alegere a viitorului rector: pe bază de concurs public sau pe bază de alegeri generale, prin vot universal, secret, direct și egal.
Referendumul se desfășoră până la 8 seara, la Cantina Universității Ovidius de la sediul vechi. Participă cadrele didactice, cercetătorii și reprezentanții studenților din Senatul Universității și din Consiliile Facultăților.Noul şef al instituţiei de învăţământ va fi ales în luna martie a anului viitor.
Unii dintre profesori preferă ca viitorul rector să fie ales prin votul cadrelor didactice: „E cea mai democratică variantă. În plus, profesorii votează în cunoştinţă de cauză“, a spus conf.univ. dr. Daniela Ţurcanu Caruţiu. De aceeaşi părere este şi asist.univ. Laura Pascale: „Mi se pare mai corect. Pentru că nu ştiu care vor fi criteriile pentru concurs şi cine va participa“.
Candidaţi la şefia universităţii
Până acum, şi-au anunţat candidaturile prof. univ. dr. Marian Cojoc, prorectorul pentru probleme de învăţământ al universităţii şi prof. univ. dr. Mihai Gîrţu, decanul Facultății de Fizică a Universității Ovidius. De asemenea, se mai vehiculează şi numele prof. univ. dr. Dănuţ Epure, decanul Facultăţii de Ştiinţe Economice.
Votul propriu-zis a fost precedat de trei dezbateri publice pentru informarea comunităţii academice, care va decide, astfel, în cunoștință de cauză.
Referendumul este validat de participarea a cel puţin jumătate plus unu din numărul persoanelor cu drept de vot înscrise pe listele de votare. În această situație, rezultatul se stabilește cu majoritatea simplă a voturilor valabil exprimate. Dacă referendumul nu este validat, se organizează, la interval de cel mult două săptămână, un nou referendum, pentru validarea căruia nu va mai conta rata de participare.