Autorităţile locale vor inaugura, săptămâna viitoare, la Glina, o nouă etapă din construirea staţiei de epurare a Bucureştiului. În comuna ilfoveană vor fi procesate şi dejecţiile care curg prin canalizarea de sub râul Dâmboviţa. Astfel, mâlul va fi transformat în gaz metan.
Timp de patru ani de zile, cu întreruperi periodice, autorităţile au încercat să termine cel mai mare proiect de mediu din Capitală, început pe acte chiar de Ceauşescu.
Este vorba despre staţia de epurare, situată la câţiva paşi de firma de ardere a deşeurilor Protan, în localitatea Glina, la periferia Bucureştiului. Aici sunt cinci bazine de decantare, în care va fi purificată şi transformată în gaz metan toată apa murdară care vine din capitala României.
Prima linie tehnologică a fost încheiată, lucrările fiind executate de către o firmă grecească, „Aktor Athena“, trecându-se la finalul lui 2010 la perioada de probe tehnologice.
Dacă până în primăvară doar o mână de muncitori populau zona de lucru în care se află staţia, ieri a fost dat în folosinţă un sediu cât un hipermarket pentru birourile specialiştilor care vor supraveghea şi vor ţine sub control bazinele. Testul cel mai greu, spun ei, va fi însă acela de a rezista mirosului greu care provine de la compania Protan, aflată în vecinătate.
Insule din gunoi, în canalizarea de sub Dâmboviţa
Compania de tratare şi distribuţie a apei în Bucureşti, Apa Nova, s-a angajat prin contractul semnat cu Primăria Capitalei să întreţină şi să modernizeze caseta de colectare a apelor uzate. Planul de investiţii, în valoare de 39.270.000 euro, este desfăşurat pe o durată de trei ani.
„Aici se produce deja gaz metan din reziduri. Acum, de la 1 iulie, urmează să recepţionăm mai multă materie şi deci să producem şi mai mult“, ne-a declarat un reprezentant Apa Nova, firmă care de altfel se