Falimentul Greciei este puţin probabil, dar dacă el ar avea loc, canalul financiar ar fi cel mai puternic afectat. Iată ce spune reprezentantul României la Fondul Monetar Internaţional, Mihai Tănăsescu, într-un interviu pentru hotnews.ro. Tănăsescu mai spune că România nu ar ieşi foarte "şifonată" de pe urma unui colaps în Grecia.
Reprezentantul României la FMI spune că, deşi există argumente care susţin o prelungire a crizei, nu crede în falimentul Greciei.
"Momentan, Grecia se află într-un program de monitorizare foarte bun, atât din partea FMI cât şi a CE", spune Tănăsescu, care mai precizează că atât timp cât Guvernul de la Atena este ancorat de UE, FMI, instituţii foarte solide, nu poate ajunge prea uşor în faliment.
Reprezentantul României la FMI spune de asemenea că şi şansele ca Grecia să iasă din zona euro sunt mici. "Euro va exista în continuare, chiar dacă trece prin turbulenţe în momentul de faţă", mai opinează specialistul pe economie.
Întrebat în ce masură România poate fi afectată de criza din Grecia, Mihai Tănăsescu spune că cel care care ar fi puternic afectat în acest caz ar fi canalul sistemului financiar. "România are printre cele mai bune mecanisme de supraveghere în Europa", subliniază însă Tănăsescu la hotnews.ro, care apreciază că România ar rezista în faţa unei deteriorări a situaţiei din Grecia.
În fine, când vine vorba despre scenariile sumbre care vorbesc despre reîntoarcerea crizei, reprezentantul României la FMI recunoaşte că există într-adevăr riscuri care pot să conducă la o prelungire a crizei mondiale. Aceste riscuri sunt legate de o încetinire a creşterii economice la nivel mondial, mai spune Tănăsescu, care aminteşte că atât în SUA, cât şi în China, India sau Brazilia, prognozele arată o încetinire a creşterii economice.
"Există apoi îngrijorări legate de ajustarea din zona periferică a UE