122 de copii din grupa pregătitoare de la grădiniţele din Zalău au fost depistaţi cu probleme de vedere, în urma unui consult oftalmologic.Cifra reprezintă aproape o treime din totalul copiilor care vor intra în clasa I din această toamnă.
Aproape o treime dintre copiii care vor merge în clasa I au probleme de vedere, la unul sau la ambii ochi. În urma unei serii de consultaţii oftalmologice, efectuate la toate grădiniţele din Zalău, din luna mai până în 15 iunie, 122 de copii, din totalul de 409 verificaţi, au fost depistaţi cu probleme vizuale. Consultaţiile au fost realizate la iniţiativa Lion s Club Porolissum Zalău, cu sprijinul Raiffesein Bank.
Orbiţi de ignoranţă
Alexandru Dimitriu, medicul specialist care s-a ocupat de consultaţii, s-a declarat îngrijorat de numărul mare al copiilor cu probleme şi spune că responsabilitatea în aceste cazuri aparţine, în primul rând, părinţilor care, de-a lungul timpului, neglijează aceste probleme. „Vorbim aici de ignoranţă şi lipsă de educaţie sau de resurse financiare. Grav este că dacă probleme precum strabismul nu sunt depistate până la 6 – 7 ani, copilul va avea de suferit întreaga viaţă. Gândiţi-vă ce se întâmplă cu o persoană care nu vede decât cu un ochi şi are, la un moment dat, un accident la ochiul sănătos...”, explică doctorul Dimitriu.
Potrivit declaraţiilor sale, mai puţin de 25 la sută din copiii consultaţi au mai trecut înainte pe la un oftalmolog, iar printre cazurile depistate se numără şi 8 de strabism. „Din fericire, la o vârstă fragedă aceste probleme pot fi remediate. După 10 ani şansele de recuperare sunt aproape nule. Aşa că „Adio permis!, Adio şcoli militare!”, mai spune oftalmologul care consideră, că din nefericire, cifrele de mai sus ar putea fi extrapolate şi la nivel naţional.
Nu toţi „bobocii” clasei I au trecut pe la oftalmolog, doctorul Dim