În această dimineaţă, au avut loc 12 percheziţii în Botoşani, opt în Prahova, trei în Constanţa, patru în Călăraşi, două în Dolj şi câte una în Bacău şi Târgu Mureş. Poliţiştii au destructurat un grup infracţional, alcătuit din 40 de persoane, care se ocupa cu evaziune fiscal şi înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.
Memebrii reţelei achiziţionau cereale de la producători primari, plătind în numerar şi utilizând borderouri de achiziţie falsificate. Marfa era transportată într-un loc sigur, folosindu-se documente fictive de însoţire a mărfii, şi livrate către bazele mari de achiziţie, prin intermediul unor societăţi comerciale controlate de către învinuiţi. Banii reprezentând preţul cerealelor erau direcţionate în conturile societăţilor comerciale, de unde erau ridicate imediat, în numerar, de către membrii grupării.
Procurorii au mai stabilit că au fost înfiinţate peste 30 de societăţi comerciale, care erau folosite o perioadă limitată de timp, acumulând datorii semnificative către bugetul de stat, constând în TVA şi impozit pe profit, după care activitatea comercială a firmelor înceta, consecinţa directă fiind evitarea plăţii taxelor şi impozitelor aferente.Grupul infracţional este format din 40 de persoane, cetăţeni români şi moldoveni.
Membrii grupării racolau noi membri, în principal cetăţeni din Republica Moldova şi cu îi puneau să semneze documente de înfiinţare sau preluare a unor firme tip "fantomă", societăţi utilizate de către şefii grupului în derularea activităţilor infracţionale. După o perioadă scurtă de activitate comercială, fără plata taxelor aferente activităţii desfăşurate, se efectua schimbarea fictivă a sediului social şi era distrusă evidenţa contabilă, în scopul împiedicării controlului fiscal şi stabilirii obligaţiilor de plată către bugetul de stat.
Prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională es