Marile corporaţii care au profituri uriaşe depozitate în paradisuri fiscale din afara Statelor Unite fac presiuni asupra Congresului American şi Administraţiei lui Obama pentru reducerea taxelor şi aducerea acestor sume în ţara mamă, scrie New York Times.
Compania lui Steve Jobs deține în paradisuri fiscale 12 miliarde de dolari, Google are 17 miliarde, iar Microsoft nu mai puțin de 29 de miliarde de dolari.
Această măsură ar genera venituri de zeci de miliarde pentru Statele Unite ale Americii, bani care ar rămâne în afara statului dacă nu s-ar face această derogare de la impozite.
„Cu fiecare miliard de dolari pe care îl investim, apar între 15.000 şi 20.000 de noi locuri de muncă ”, a declarat Jim Rogers, Directorul Duke Energy, la conferinţa care a avut loc în urmă cu o săptămână. Compania Duke deţine 1.3 miliarde de dolari în afara Statelor Unite.
O situaţie similară s-a petrecut în 2005, când Congresul şi Administraţia Bush au redus taxele, stimulând marile companii să aducă în ţară 312 miliarde de dolari.
Studiile au arătat, în ciuda aşteptărilor, că 92% din această sumă s-a întors la acţionari şi la furnizori, iar investiţiile în forţa de muncă, cercetare şi dezvoltare au fost nesemnificative. Companiile farmaceutice au avut mult de câştigat de pe urma reducerii impozitelor, dar şi companii din alte industrii, respectiv Ford, Pepsi, Honeywell, Merck, Pfizer. Hewlett-Packard, de pildă, a repatriat 14,5 miliarde de dolari în 2005 şi foarte curând a anunţat că va elimina 14.000 de locuri de muncă.
Cifrele arată că întreruperea taxelor din 2005 a fost nefericită pentru Statele Unite, mai precis companiile au adus 312 miliarde de dolari în ţară şi au plătit taxe de numai 16 miliarde.
Allen L. Sinai, economist la Decision Economics, susţine că reducerea taxelor ar aduce beneficii Statelor Unite, în prezent, numai dacă ar